Skidkläder

Skidkläder på nätet

Skidkläder hör kanske till den typ av kläder man inte köper så ofta, ännu ovanligare är att man köper dem online. Dock så finns ändå chansen att göra billiga klipp online om man känner till vilket märke på skidjacka eller skidbyxa man är ute efter. 

Många skidbutiker har även en onlinebutik där de ofta har webbpriser som ligger några procent under det vanliga priset i butik. Har man tidigare ägt skidkläder från Peak Performance eller snowboardkläder från Burton kan man redan storlekarna vilket underlättar inför köpet online. 

Det bästa sättet att klä sig i skidbacken är genom lagerprincipen. Börja med ett baslager närmast kroppen som skapar ett bekvämt mikroklimat och tar hand som fukten din hud avger. Mellanlagret kan bestå av en vanlig bomulls- eller fleecetröja som håller dig varm. Avsluta sedan med en så kallas skaljacka av hög kvalitet som är vattentät samtidigt som den andas. Är det kallare ute kan du enkelt justera detta genom att klä på dig ett extra baslager eller effektivare tröja. 

Nedan följer lite tips att tänka på innan man köper sina skidkläder online: 

Skidjackor

Om det är något plagg som har undergått en stor utveckling de senaste åren så är det skidjackan. För 15 år sen var en skidjacka oftast grön och hade en huva. Idag är skillnaden mellan mode och funktion svår att urskilja. Extremerna hos båda verkar nu ha kommit samman för gott. 

Något som inte har förändrats över åren är det yttre lagrets funktion i 3-lagersystemet. Det ska skydda mot vatten och/eller vind samtidigt som det tillåter att fukten – eller svetten för att vara tydlig – som uppstår under själva aktiviteten kan släppas ut. Skidjackor finns med denna funktion i flertalet varianter av olika tyger, laminat eller andra typer av skikt, alla med olika pris samt för och nackdelar.

Vindtäthet

Vinden har en stor inverkan på temperaturen innanför skidjackan. Till skillnad från en fleecejacka är vindtätheten inget problem. Är skidjackan ordentligt vattentät är det också vindtät.

Vattentäthet

En skidjacka behöver således vara vattentät. Det finns en ISO standard som visar på att en skidjacka är vattentät eller inte. Rent generellt så krävs att en jacka ska stå emot trycket från en vattenkolumn på 120 till 150 centimeter. Riktigt bra skidjackor kan stå emot vattentryck på 10-tals meter. Utöver kvalitén på själva tyget är 2 andra faktorer viktiga. För det första bör alla sömmar vara tillslutna med någon form av limmad tejp. För det andra bör resten av jackan vara konstruerad för att hålla vatten ute; blixtlås ska vara täckta, de inre lagren ska inte dra åt sig vatten, vattentäta tyger ska användas genomgående i hela jackan osv.

Jackan ska andas

Även i vilotillstånd förlorar en människa över en halvliter vätska genom huden dagligen. Lägger man till en aktivitet som att åka skidor ökar givetvis förlusten markant. För att kunna släppa ut den fukten som uppstår måste därför en skidjacka kunna andas ordentligt, inte genom hål utan genom själva tyget. Detta är inte speciellt svårt eftersom både bomull och nylon är material som andas. Problemet uppstår när tyget ska andas och samtidigt vara vattentätt. Det hela låter väldigt exotiskt men det finns flertalet lagertyper som kan göra detta genom en enkel fysisk princip. Innanför skidjacka är temperaturen och luftfuktigheten högre än på utsidan. Detta skapar ett övertryck som i sin tur pressar fukten utåt.

Skidbyxor

Skidbyxor är utomhusbyxor speciellt designade efter förhållanden som kan råda när du är ute i backen. Huvudsyftet med ett par skidbyxor är det samma som för de flesta andra utomhuskläderna; att hålla dig varm, torr, komfortabel och väl skyddad mot törnar och annan påverkan. Lagerprincipen som gäller för skidjackan passar även bra in även på skidbyxan. 

Oftast är skidbyxan en kombination av 2 eller t.o.m. 3 lager på en gång. De flesta skidbyxor har ett yttre lager som andas och är vattenavvisande samt ett undre, isolerande lager som håller värmen från din kropp inne. Under varma skiddagar kan det räcka att enbart ha skidbyxorna på medan kallare dagar kräver att du tar på dig ett baslager under. I extrema fall kan du t.o.m. vara tvungen att ha ytterligare ett lager mellan baslagret och skidbyxorna för extra värme. 

En kul skiddag innehåller ofta en del rovor och besök utanför pisten så leta efter ett par skidbyxor som har extra förstärkning på utsatta ställen som knän och bak. Använd ditt sunda förnuft och köp skidbyxor – och skidjacka – från kända tillverkare som kan sin sak. Det lönar sig i längden och du slipper åka runt med iskokor i baken och få problem med kylan. 

Populära skidkläder

  • Peak Performance 
  • Burton 
  • Craft 
  • SOS 
  • Haglöfs 
  • Tierra 
  • Marmot 
  • Norröna 
  • H2O 
  • Arcteryx