Skjortor – Herr

Skjortor på nätet

För många män är valet av skjorta samma sak som valen av skor, jeans eller till och med en T-Shirt – antingen gillar vi den eller inte – och ofta avgör priset om vi köper skjortan eller inte. 

Följande saker bör man titta efter när man köper en herrskjorta:

  • Kvalitet 
  • Kragtyp 
  • Passform 
  • Användningsområde

Kvalitet

Märkesskjortor är inte alltid synonyma med kvalitet men har märket funnits länge betyder det oftast att kvaliteten är bra. Märkesskjorta eller ej – en kvalitetsskjorta ska vara gjord i bra material. Leta efter 100% bomull, siden eller andra naturliga material. 

Fina stygn avslöjar också mycket av kvaliteten på en skjorta. En kvalitetsskjorta ska ha starka men samtidigt diskreta stygn i sömmar och knappar. Eton och Stenströms är exempel på svenska kvalitetsskjortor.

Kragtyp

Valet av kragtyp är en viktig del i hela urvalsprocessen. Kragen ska sitta jämnt runt halsen utan att strypas. En tumregel är att ditt tjockaste finger ska få plats under kragen utan att den stramar åt.

Passform

Utöver passformen på kragen ska skjortan kännas bekväm när du sträcker dig framåt och inte kännas som att den kommer att gå sönder över ryggen. När du har armarna hängandes längs sidorna ska ärmarna sluta där dina tummar börjar. 

Skjortor finns även köpa figursydda på olika sätt – dvs kroppens passform. En skjorta med slim fit är ofta intagen i sidorna, axlar och ärmar vilket ger en figurnära passform som har en ungdomligare framtoning.

Användningsområde

Sist men inte minst ska du välja en skjorta efter användningsområdet. Om du inte vill köpa flera skjortor och spara lite pengar ska du satsa på enfärgade skjortor – som svart, vita eller gråa – och hålla dig borta från udda färger och mönster. Det blir enklare att matcha skjortan till resten av din garderob.

Skräddarsydda Skjortor 

Vill man ha den ultimata passformen och en unik design så kan en skräddarsydd skjorta vara ett alternativ. Att sy upp skjortan hos skräddaren blir i regel dyrare än att köpa vanliga skjortor, fast den kommer också sitta helt perfekt och ha alla de detaljer du önskar. 

Ett billigare och smidigare alternativ är Tailorstore. De har sålt skräddarsydda skjortor online sen 2006 och erbjuder en mängd olika tyger och tillval i sin design app.